➡ Verenigingen, jeugdbewegingen & clubs

Ledenbeheer in een wip en een knip

Van 20 uur naar 10 minuten. En we overdrijven niet.

Totaalpakket voor alle administratie en webshopmogelijkheden

Medische fiches, betalingen, zet je eigen volwaardige webshop op, afhalen of versturen

Communicatie was nooit zo snel

Reageer sneller op genuanceerde vragen en bouw onderweg vertrouwen op

➡ Federaties & organisaties

Administratie en easy beheer

Overzicht, structuur, documentenbeheer, sturing en ondersteuning staan centraal.

Zoveel extra’s zoals een volwaardige webshop!

Webshop nodig? Snel uw producten aanbieden aan leden en clubs? Hier start het.

Opvolging en communicatie

Reageer sneller op genuanceerde vragen en bouw onderweg vertrouwen op

➡ Scholen en buitenschoolse activiteiten

Schoolreizen

Organiseer je schoolreis als nooit te voren met het grootste gemak.

Buitenschoolse sporten

Deelnemende leerlingen: documenten, inschrijving of medische fiches.

Schoolfotografie

Overzichtelijk bijbestellen, kiezen, communiceren met leerlingen of ouders.

knowledge base

FAQ voor leden en ouders

Ontdek hoe Ordolio helpt bij het opbouwen van sterkere administratie en operationele efficiëntie voor leden en ouders

Kennis en support

Stel een vraag aan Ordolio als ouder of lid

knowledge base

FAQ voor Admin & Webmasters

Ontdek hoe  Ordolio helpt bij meer overzicht, snelle opvolging en controle, structuur in uw ledenbeheer, webshop en communicatie

Kennis en support

Stel een vraag aan Ordolio als administrator of als Webmaster

Get in Touch

Vraag een demo aan van Ordolio

Wens je een gratis demo-sessie? Of heb je een specifieke vraag voor ons verkoopteam? Krijg hier een antwoord.

Mail naar Support

Hulp nodig bij het gebruik van Ordolio? Ons team van productexperts staat klaar om problemen op te lossen.

Keep updated, our news,
experiences & future development

Nieuws & Stories

De Ultieme Gids voor Belcotax

De Ultieme Gids voor Belcotax en Hoe Ordolio uw verenigingsadministratie kan vereenvoudigen

Welkom bij deze diepgaande blogpost over Belcotax, een essentiële tool voor Belgische verenigingen, en hoe onze nieuwste integratie bij Ordolio het beheer van uw fiscale verplichtingen kan vereenvoudigen. Belcotax is een cruciale schakel in de administratieve ketting voor verenigingen die fiscale attesten moeten verstrekken. In dit artikel duiken we diep in wat Belcotax is, hoe het werkt, en vooral hoe Ordolio hierin een revolutionaire stap voorwaarts betekent.

Wat is Belcotax?

Belcotax is een online platform, ontwikkeld door de Belgische Federale Overheidsdienst Financiën, om fiscale attesten elektronisch in te dienen. Sinds 2022 is het voor Belgische verenigingen verplicht om deze attesten zelf online via Belcotax-on-web in te dienen. Dit systeem vereenvoudigt de procedure aanzienlijk, maar brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee, vooral voor verenigingen zonder uitgebreide IT-ondersteuning.

De Uitdaging van Fiscale Aangiften

Het proces vereist dat verenigingen een XML-bestand uploaden met gedetailleerde informatie over alle leden die deelnamen aan betalende activiteiten die in aanmerking komen voor fiscale attesten. Dit bestand moet een specifieke structuur hebben en correct ingevuld zijn, wat als een behoorlijke opgave kan voelen.

Belgotax on Web via Ordolio

Hoe Ordolio Helpt

Bij Ordolio zijn we ons bewust van de complexiteit van dit proces en hebben we een oplossing ontwikkeld die naadloos integreert met Belcotax. Onze tool genereert automatisch het vereiste XML-bestand voor uw vereniging, op basis van de door u opgegeven activiteiten en ledengegevens. Dit bespaart u niet alleen tijd, maar vermindert ook de kans op fouten aanzienlijk.

Belgotax on Web via Ordolio

Het Genereren van een XML-bestand: Een Kijkje Onder de Kap

Wanneer u ons vraagt een XML-bestand te genereren, kijken we naar alle relevante betalende activiteiten en verzamelen we informatie over de deelnemende leden. Voor een lid om in aanmerking te komen, moeten zij geregistreerd en jonger dan 14 jaar zijn op de dag(en) van de activiteit. Bovendien is het rijksregisternummer van het lid en de ouder vereist; een detail dat Ordolio gebruikt om correcte attesten te genereren.

Certificeringsinstantie en Belcotax-nummer

Een ander belangrijk aspect van de aangifte is het instellen van uw certificeringsinstantie en Belcotax-nummer. Wij begeleiden u door dit proces, van het identificeren van uw certificeringsinstantie tot het aanvragen van een Belcotax-nummer indien u er nog geen heeft.

XML naar BOW: De Laatste Stap

Na het genereren van het XML-bestand moet u dit omzetten naar een BOW-bestand voor de uiteindelijke indiening bij Belcotax. Ook hier bieden we begeleiding, hoewel de uiteindelijke aangifte door uw vereniging zelf moet worden gedaan.

Externe Bronnen en Best Practices

Het beheren van fiscale attesten is een complex proces dat kennis vereist van zowel de fiscale wetgeving als van technologische hulpmiddelen. Voor verenigingen die dieper willen duiken in de specificaties van Belcotax of op zoek zijn naar best practices, raden we aan de officiële website van de Belgische Federale Overheidsdienst Financiën en relevante fiscale handleidingen te raadplegen. Deze bronnen bieden waardevolle inzichten en updates over fiscale verplichtingen.

Conclusie

Belcotax vormt een essentiële schakel in de administratie van Belgische verenigingen. Met de Belcotax-integratie van Ordolio wordt het proces van het indienen van fiscale attesten aanzienlijk vereenvoudigd, waardoor u zich meer kunt richten op wat echt telt: het ondersteunen van de doelen en mensen iets bij leren in uw vereniging.

Share with colleagues & friends. Let’s get strong together.

Start IT @KBC

Groot nieuws

Ordolio is verheugd te kunnen mededelen dat wij zijn geselecteerd voor het prestigieuze Start it Accelerate | @KBC programma!

Start IT @KBC

En het houdt niet op...

We zijn geselecteerd voor het programma Microsoft for Startups Founders Hub!

Deze ongelooflijke kans zal ons in staat stellen onze missie te versnellen om clubs en jeugdbewegingen te helpen hun administratieve taken te stroomlijnen en tegelijkertijd de privacy van hun leden te respecteren.